Je hebt een domeinnaam van Com.nl gekregen en ook hosting gekocht voor een geweldige deal. Uw domein is zelfs gekoppeld aan uw nieuwe hosting. Maar wat nu? U wilde een WordPress-website opzetten, maar u bent in de war. Waar begin je?
Hoewel je de beheerde WordPress-hosting van Com.nl kunt krijgen voor vooraf geïnstalleerde en geconfigureerde WordPress, wordt deze niet voorverpakt en vooraf geïnstalleerd geleverd voor andere soorten hostingservices, vooral niet voor de onbeheerde hostingservices. Er zijn echter veel tools binnen cPanel (een populair webhostingcontrolepaneel dat wordt gebruikt op de servers van Com.nl) waarmee je WordPress snel en eenvoudig kunt installeren en beheren. We zullen meer leren over hoe gemakkelijk het is om WordPress op cPanel te gebruiken en te beheren.
Start uw bedrijf binnen enkele minuten met Com.nl Airo™
WordPress gebruiken met cPanel
In deze handleiding bespreken we het volgende:
Laten we beginnen met de basis.
Wat is cPanel?
cPanel is een gebruiksvriendelijke, grafische interface gemaakt voor het beheren van webservers en helpt de noodzaak van opdrachtregelexpertise of toegang tot en kennis van Linux-hulpprogramma’s te elimineren. Het wordt veel gebruikt door veel webhosts om hun klanten de hosting te laten beheren, en hoewel het uiterlijk in de loop van de tijd is veranderd, ziet het er nu zo uit:
cPanel helpt bij het automatiseren van verschillende taken, van geautomatiseerde installatieprogramma’s zoals WordPress en SSL-certificaten en meer, tot het bekijken van websitebestanden in een mooie GUI en zelfs het bewerken ervan. Het is echter vooral handig voor het beheren van WordPress-websites, en we zullen daar dieper op ingaan.
Hoe toegang te krijgen tot cPanel
Voordat u WordPress met cPanel gebruikt, moet u eerst weten hoe u bij cPanel kunt komen. Er zijn drie belangrijke manieren om dit te doen:
1. U vindt waarschijnlijk een link ernaar in uw e-mail van uw webhostingprovider.
2. U kunt er rechtstreeks naartoe gaan door naar de browser te gaan en de juiste poort toe te voegen aan het domein van uw website:
A. Voor HTTP-sites voegt u :2082 toe aan het einde van uw domein. Bijvoorbeeld: http://mijndomein.com:2082
B. Voor HTTPS-sites voegt u :2083 toe aan het einde van uw domein. Bijvoorbeeld: https://mijndomein.com:2083
3. Sommige hostingproviders hebben ook een alias ingesteld, zodat deze gemakkelijk toegankelijk is. Bijvoorbeeld: https://mijndomein.com/cpanel
Als u een Com.nl-klant bent, heeft u ook rechtstreeks toegang tot cPanel vanuit uw Com.nl-account. Om deze te vinden, logt u in op uw Com.nl-account en gaat u naar Mijn producten. Blader omlaag naar Webhosting en klik op Beheren voor de hosting waartoe u toegang wilt.
Eenmaal daar kunt u uw cPanel-gebruikersnaam en -wachtwoord bewerken. Om naar cPanel te gaan, kunt u rechtsboven op de gele knop “cPanel Admin” klikken, waarna u rechtstreeks naar cPanel gaat.
Als u de drie bovenstaande methoden gebruikt, zorg er dan voor dat u uw cPanel-gebruikersnaam en -wachtwoord kent en bewaar deze altijd veilig.
WordPress automatisch installeren met cPanel
De meeste webhostingservices, waaronder Com.nl, maken het eenvoudig om WordPress te installeren met behulp van een applicatie zoals Installatron vanaf uw cPanel-dashboard. Hier zijn de stappen voor een eenvoudige installatie met een applicatie-installatieprogramma zoals Installatron:
Laten we ze een voor een doornemen:
1. Log in op cPanel
Raadpleeg het bovenstaande om in te loggen bij cPanel met de door u gewenste methode.
2. Start het installatieprogramma
Zoek naar “Installer” of scrol omlaag naar het gedeelte Software in het cPanel-dashboard. U zou een app “Application Installer” moeten kunnen zien. Momenteel is dit op de Com.nl-servers het Installatron Applications Installer. Klik daarop.
3. Selecteer WordPress
Zodra Installatron is geladen, klikt u rechtsboven op het tabblad Applicatiebrowser of zoekt u naar WordPress en vindt u het WordPress-pictogram. Klik daarop.
4. Bevestig de installatieopties
Wanneer de WordPress-applicatiepagina verschijnt, krijgt u informatie over de versie, grootte en meer. Bevestig dat dit de versie is die u wilt installeren (meestal de nieuwste) en klik op Deze applicatie installeren.
5. Pas de standaardinstellingen voor installatie aan
Hier stelt u de volgende configuraties in voor de installatie van WordPress op uw server:
1. Locatie: Kies het domein waaronder u WordPress wilt installeren en de map. Laat het leeg als u wilt dat het in de hoofdmap staat.
2. Versie: Kies de versie die u wilt installeren. Voor de meest up-to-date beveiliging wordt aanbevolen dat u de nieuwste/aanbevolen versie installeert. U kunt ook opties kiezen voor automatische updates van WordPress en WordPress-plug-ins.
3. Instellingen: Kies hier de gebruikersnaam, het wachtwoord, het e-mailadres, de websitetitel en de slogan van de website. U kunt ook beveiligingsopties kiezen en multi-site inschakelen.
4. Geavanceerd: u kunt ervoor kiezen om de standaardinstellingen te behouden of uw eigen database, back-ups en instellingen voor e-mailmeldingen te beheren.
Nadat je alles hebt gecontroleerd, klik je op ‘Installeren’ en wacht je tot WordPress is geïnstalleerd. Tijdens de installatie ziet het er ongeveer zo uit:
En binnen een paar minuten, nadat het is geïnstalleerd, wordt het als volgt bijgewerkt (mogelijk moet u de pagina vernieuwen):
U kunt vervolgens op de link klikken die eindigt met /wp-admin om naar de WordPress-site te gaan en in te loggen met de inloggegevens die u eerder hebt ingesteld.
Zo simpel is het!
Maar wat als u WordPress handmatig wilt installeren?
Handmatig WordPress installeren met cPanel
Als uw webhost geen installatieprogramma heeft waarmee WordPress kan worden geïnstalleerd, of als u een specifieke versie van WordPress wilt installeren die niet beschikbaar is in het installatieprogramma, kunt u dit handmatig doen. Hiervoor moet je wel wat technischer zijn, maar het is goed te doen!
Je zal moeten:
Laten we erin graven.
1. Ontvang WordPress-bestanden
Zoek het nieuwste exemplaar van WordPress (of een specifieke WordPress-versie die u wilt installeren) en download deze naar uw computer.
2. Upload de bestanden
U kunt bestanden rechtstreeks uploaden met behulp van cPanel File Manager of een FTP-programma zoals FileZilla.
Uploaden via cPanel Bestandsbeheer:
Ga terug naar uw cPanel-dashboard, klik op of zoek naar Bestandsbeheer en ga naar Bestandsbeheer:
Eenmaal binnen heb je de keuze om WordPress in je hoofdmap (dus http://mijndomein.com) of in een submap (http://mijndomein.com/submap) te installeren.
Navigeer naar de map public_html vanuit het menu aan de linkerkant. Als je WordPress in de hoofdmap wilt installeren, is dit de primaire map waarin je werkt. Als u wilt dat het in een submap staat, maakt u een nieuwe map met de juiste naam.
Eenmaal in de juiste map klikt u op de knop Uploaden in het bovenste menu om het WordPress-bestand te uploaden dat u eerder hebt gedownload.
Zodra het is gedownload, kunt u het selecteren, met de linkermuisknop klikken en Uitpakken selecteren om het bestand uit te pakken. Het wordt dan in een map in de door u bedoelde map geplaatst. U moet dan alles in die nieuwe map selecteren en deze verplaatsen door de volledige inhoud van de map te selecteren, met de linkermuisknop te klikken en Verplaatsen te selecteren. U kunt gewoon de verplaatsingslocatie kiezen als de map waarin u de installatie wilt plaatsen. Om het u gemakkelijk te maken, verwijdert u de lege map waaruit u zojuist de items hebt verplaatst, evenals het zip-bestand dat u eerder hebt geüpload.
Uploaden via FTP:
U kunt op dezelfde manier ook bestanden uploaden via FTP. Hier vindt u een handleiding over FTP en hoe u items naar een server kunt uploaden.
3. Maak een MySQL-database en -gebruiker
De volgende stap is het maken van een database voor uw WordPress-omgeving. Ga terug naar de cPanel-console en klik op het MySQL Database Wizard-pictogram in de sectie Databases. U komt dan op een pagina waar u een nieuwe database kunt maken.
Volg de wizard om een nieuwe database en gebruiker aan te maken, die u vervolgens kunt invoeren in de WordPress-installatie:
Zorg ervoor dat u de databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord noteert, aangezien u deze bij de volgende stap nodig heeft.
4. Ga naar uw domein om de installatie te voltooien
Open uw domein (of subdomein) in uw browser. Als alles correct is geüpload, ziet u een taalmenu:
Selecteer de gewenste taal en klik op Doorgaan. Het volgende scherm geeft u eenvoudigweg aan dat u de gegevens nodig heeft van de database die u heeft gemaakt. Gelukkig heb je die eerder bewaard.
Klik op Laten we gaan! om door te gaan naar het volgende formulier, waar u uw databaseverbindingsgegevens invoert:
Voer de databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord in die u heeft aangemaakt. De databasehost is meestal localhost, dus u kunt dit laten zoals het is, samen met het tabelvoorvoegsel. Wanneer u op Verzenden klikt, test WordPress de verbinding en rapporteert het succes:
Klik op De installatie uitvoeren om de laatste stap te voltooien. WordPress zal u om een paar details over uw site vragen, waaronder een gebruikersnaam en wachtwoord voor de beheerdersgebruiker en de titel en het e-mailadres van de site:
Vul de gevraagde gegevens in en klik op WordPress installeren. Geef het een paar momenten om te installeren en binnenkort heb je een gloednieuwe WordPress-site! U kunt nu inloggen met dezelfde inloggegevens op http://mijndomein.com/wp-admin. Missie volbracht!
Een WordPress-installatiemethode kiezen
Geautomatiseerde installatieprogramma’s zoals die in cPanel bieden een snelle en gebruiksvriendelijke installatie, ideaal voor beginners die op zoek zijn naar eenvoud en efficiëntie. Ze zijn tijdbesparend en minimaliseren de kans op fouten.
Aan de andere kant bieden handmatige installaties geavanceerde gebruikers en ontwikkelaars meer maatwerk en controle, waarbij specifieke configuraties, beveiligingsinstellingen mogelijk zijn en speciale of bètaversies kunnen worden verwerkt. Hoewel het ingewikkelder is, zijn handmatige installaties geschikt voor gebruikers met specifieke projectbehoeften.
De keuze tussen de twee hangt af van de gebruikssituatie, maar in de meeste gevallen kan het geautomatiseerde installatieprogramma de klus klaren.
WordPress-problemen oplossen in cPanel
Het overkomt ons allemaal: u maakt een gloednieuwe website, brengt een paar wijzigingen aan en voegt een nieuwe plug-in toe, vernieuwt de site om de wijzigingen te zien, en boem, uw site is offline en u zoekt op Google naar antwoorden. U kunt het White Screen of Death (WSOD) of een interne serverfout zien.
Wat het ook is, raak niet in paniek. De kans is groot dat u het probleem gemakkelijk kunt oplossen. En met wat kennis over het oplossen van WordPress-problemen kunt u al op weg.
Hier zijn enkele van de meest voorkomende WordPress-fouten en hoe u deze kunt oplossen met cPanel.
cPanel gebruiken om foutopsporing in WordPress mogelijk te maken
Als u foutopsporing in WordPress inschakelt, kunt u logboeken maken met gedetailleerde foutopsporingsberichten die op uw site kunnen verschijnen, wat kan helpen bij het oplossen van problemen en het opsporen van fouten.
Volg deze stappen om foutopsporing via cPanel in te schakelen:
Foutopsporingsberichten zouden nu zichtbaar moeten zijn op uw site.
Houd er rekening mee dat niet alle foutopsporingsberichten hetzelfde zijn. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen een foutmelding en een waarschuwingsbericht. U kunt meer leren over foutopsporing in WordPress in het officiële WordPress Codex-artikel.
Wit scherm des doods (WSOD)
Als u uw website opnieuw laadt en er in plaats daarvan een leeg wit scherm voor in de plaats komt, ziet u het Witte Scherm des Doods. Ondanks de angstaanjagende naam betekent het eigenlijk alleen dat er een PHP- of databasefout is die de weergave van uw site door WordPress verstoort. Het kan ook te wijten zijn aan een nieuw thema of een nieuwe plug-in, of aan een mislukte update.
Oplossingen voor een aantal hiervan vindt u hieronder. Denk na over de wijzigingen die u onlangs op de site heeft aangebracht, want die wijzen u op de meest waarschijnlijke boosdoener.
Problemen met WordPress-plug-ins:
Het White Screen of Death kan het gevolg zijn van plug-inconflicten. Als u kunt inloggen op de WordPress Admin-portal, probeer dan alle plug-ins te deactiveren. Als uw site opnieuw verschijnt, schakelt u deze één voor één weer in om de slechte site op te sporen.
Als u geen toegang heeft tot het beheerportaal, kunt u plug-ins via cPanel uitschakelen met behulp van de volgende stappen:
Vernieuw de beheerportal. Als u deze kunt bekijken, is de WSOD waarschijnlijk veroorzaakt door een plug-in.
Om erachter te komen welke plug-in het probleem veroorzaakt:
De enige actieve plug-ins zijn de plug-ins die in de map /plugins/ blijven staan. Als de WSOD opnieuw verschijnt, kunt u de boosdoener opsporen.
Als alternatief kunt u elke plug-in afzonderlijk uitschakelen:
Als u bijvoorbeeld Jetpack wilt uitschakelen, kunt u de oorspronkelijke mapnaam gebruiken:
/wp-content/plugins/jetpack/
En hernoem het naar:
/wp-content/plugins/jetpack-disabled/
Problemen met WordPress-thema’s:
Als je de plugin-directory zonder succes hebt getest of een recente thema-update hebt uitgevoerd, kan de WSOD te wijten zijn aan een themaprobleem.
Het proces om dit op te lossen is vergelijkbaar met het proces voor het vinden van een slechte plug-in:
Slecht .htaccess-bestand:
Als de WSOD blijft bestaan nadat u de bovenstaande stappen voor plug-ins en themaproblemen heeft uitgevoerd, heeft u mogelijk problemen met het .htaccess-bestand dat betrekking heeft op uw site. Om dit te controleren, voert u de volgende stappen uit:
Houd er rekening mee dat u in sommige versies van Bestandsbeheer op de knop Bestandsbeheerinstellingen moet klikken en de optie ‘Verborgen bestanden weergeven’ moet inschakelen, anders kunt u dit bestand niet zien.
Wis uw browsercache en ga terug naar uw website. Als de WSOD weg is, heb je te maken met een probleem dat verband houdt met een wijziging in je .htaccess-bestand. Als u een back-up heeft, herstel deze dan. Anders kunt u het standaard WP .htaccess-bestand gebruiken, zoals hier beschreven.
Nu uw beheerdersportal terug is, kunt u ook naar Instellingen > Permalinks navigeren en op Wijzigingen opslaan klikken. WordPress maakt een nieuw .htaccess-bestand aan in de hoofdmap van uw site.
Interne Server Fout
Het gevreesde bericht ‘500 Internal Error’ is ongeveer net zo nuttig als een paraplu in een orkaan. Het betekent in feite dat er iets mis is, maar de server kan niet vaststellen wat het is.
De meest voorkomende oorzaken van deze fout op een WordPress-site zijn een beschadigd .htaccess-bestand of problemen met de PHP-geheugenlimiet.
De eerste stap voor het oplossen van problemen met WordPress op cPanel is het hernoemen van het .htaccess-bestand zoals hierboven beschreven. Als het probleem hiermee niet wordt opgelost, is er mogelijk een probleem met de PHP-geheugenlimiet. Volg de instructies in de volgende sectie, Verhoog de PHP-geheugenlimiet.
Als geen van beide het probleem oplost, kan het probleem te wijten zijn aan een plug-in- of themastoring. Volg de stappen voor problemen met WordPress-plug-ins en problemen met WordPress-thema’s.
Het laatste redmiddel, en een goede basispraktijk, zou het maken van regelmatige back-ups moeten zijn (die u in Installatron kunt configureren), zodat u een back-up kunt maken naar een tijdstip waarop de site nog goed werkte en kunt proberen de stappen opnieuw uit te voeren om te begrijpen wat er precies mis is gegaan.
Interne PHP-geheugenlimiet:
Het is niet ongebruikelijk dat een WordPress-installatie geheugenproblemen tegenkomt. Mogelijk ontvangt u een vaag bericht over een “interne serverfout” of, als u geluk heeft, een meer beschrijvend bericht: “Fatale fout: toegestane geheugengrootte is uitgeput.”
Gelukkig kun je de PHP-geheugenlimiet verhogen om deze fout te laten verdwijnen. Om dit via cPanel te doen:
Het is belangrijk op te merken dat, zelfs als u deze fout heeft verholpen door de geheugenlimiet te verhogen, u nog steeds een probleem kunt hebben. Iets slokt geheugen op, misschien een recent geïnstalleerde plug-in of een themafunctie. Lees meer over hoe u uw serverlogboeken kunt controleren, zodat u de dader kunt identificeren door ze te lezen.
Vergroot de uploadgrootte van WordPress-bestanden:
Als u een groot bestand probeert te uploaden, kunt u het bericht ‘Overschrijdt de maximale uploadgrootte voor deze site’ tegenkomen.
De standaardbestandsgrootte is vaak laag ingesteld om te voorkomen dat mensen enorme video’s en enorme bestanden naar uw server uploaden.
Als de limiet u in de weg staat, kunt u deze wijzigen door enkele serverinstellingen te configureren. Als u cPanel gebruikt, is het aanbrengen van wijzigingen eenvoudig:
Deze drie instellingen hebben allemaal met elkaar te maken. Om grote bestanden te uploaden, moet post_max_size groter zijn dan upload_max_filesize. Het wordt ook aanbevolen om memory_limit groter in te stellen dan post_max_size.
U kunt deze instellingen ook implementeren door een php.ini / .user.ini-bestand te maken of te bewerken; het is echter eenvoudiger om het via cPanel te doen.
WordPress is eenvoudig als alles soepel verloopt, maar als er iets misgaat, kunnen dingen instorten en erg verwarrend lijken. Door de bovenstaande stappen voor het oplossen van WordPress-problemen te volgen, kunt u de meest voorkomende problemen zelf oplossen. Als je echter nog steeds vastzit, neem dan contact op met de technische ondersteuningsafdeling van je hostingprovider. Voor Com.nl-klanten is er 24/7 hulp beschikbaar.
het komt neer op
cPanel is een robuust hostingcontrolepaneel. Het heeft veel te veel functies om in één bericht te behandelen – je kunt meer bekijken op cPanel op hun officiële YouTube-kanaal of in de cPanel-documenten.
Als alternatief kunt u ook naar Com.nl Hosting Help gaan voor verdere hulp.
cPanel en WordPress gaan samen als peper en zout: gebruik ze afzonderlijk of samen, en hoe dan ook zal uw ervaring verbeteren.
En vergeet niet: als u een bedrijfskritieke site in handen heeft of meerdere websites moet beheren, probeer dan Com.nl Web Hosting Plus. Het is het beste van twee werelden: de krachtigere kracht van een Virtual Private Server, maar dan met het gebruiksvriendelijke cPanel-dashboard.